این کتاب در مورد استراتژی ها و روش سرمایه گذاری فردی به نام وارن بافت است. او در نخستین بار در سال ۲۰۰۱ به عنوان ثروتمندترین مرد جهان توسط مجله فوربس انتخاب شد. اگر به ثروتمند شدن و همچنین بازار سهام علاقه مند هستید خواندن این کتاب و آشنایی با استراتژی وارن بافت به شما توصیه می شود.
۲۴ استراتژی وارن بافت
فصل ۱: انتخاب سادگی به جای پیچیدگی
وارن بافت برای موفقیت در بازار سهام راهی را کشف کرد که اصلا پیچیده نیست. بافت تنها روی شرکت هایی که سهل الفهم، استوار و دارای کسب و کار پایداری هستند سرمایه گذاری می کند. در فرمولی که بافت به کار می گیرد سادگی مهم ترین شاخصه است و برای خرید یک سهم نیازی به فرمول های پیچیده ریاضی، سابقه مالی و یا توانایی پیش بینی تغییرات اقتصادی در آینده نیست.
فصل ۲: شخصا برای سرمایه گذاری هایتان تصمیم بگیرید
وارن بافت معتقد است که افراد معمولی بدون نیاز به کارگزاری ها و کاربلدهای بورس و یا هر نوع متخصص دیگر قابلیت تبدیل شدن به یک معامله گر موفق را دارند.
وی معتقد است باید متخصصان مالی را نادیده بگیرید و برای اینکه بهترین تصمیم را برای سرمایه گذاری بگیرید لازم است که اصول اولیه حسابداری و کسب و کار در بازارهای مالی را یاد بگیرید. به محض اینکه دانش تان درباره سرمایه گذاری افزایش یافت از نزدیک شدن به متخصصان مالی بپرهیزید.
فصل۳: خلق و خوی مناسب را حفظ کنید
یکی دیگر از اصول فلسفه استراتژی وارن بافت داشتن خلق و خوی مناسب در سرمایه گذاری است. خلق و خوی مناسب یعنی توانایی خونسرد بودن در مواقعی که با مشکلات رو به رو می شوید.
از نظر بافت سرمایه گذار خردمند در مواجهه با اتفاقات منفی آرام و خونسرد می ماند. او برای سنجش این موضوع معیار شفافی دارد که باید آن را برای خود به کار گیرید. اگر از آن دسته افرادی هستید که وقتی در یک نیمه شب ارزش سهامشان نصف می شود، توانایی نگه داشتن آن را ندارند، بازار سهام برای شما ساخته نشده است.
باید مهارت لازم را داشته باشید که بر روی شرکت های عالی سرمایه گذاری کنید و بعد از آن با اعتماد به نفس کامل به سهام تان بچسبید. وقتی صاحب سهام شرکتی هستید که در صنعت پایدار و استواری است، سهام تان را نگه دارید حتی اگر دیگران با قیمت ارزان در حال فروش سهامشان هستند شما بخرید.
فصل ۴: صبور باشید
بافت می گوید: اگر آمادگی ندارید سهام تان را برای یک دهه نگه دارید از همان ابتدا آن سهم را نخرید. صبر و بردباری به شما کمک خواهد کرد که سود انباشته قابل توجهی را در بلند مدت کسب کنید. در واقع بازار با افرادی که به صورت متوالی وارد و خارج می شوند خصومت دارد. ولی در عوض دوست افرادی است که می خرند و نگه می دارند.
پیشنهاد بافت برای تمرین ذهنی صبور بودن در بازار این است که تصور کنید فردای روزی که سهامی را خریدید، بازار برای مدت ۵ سال تعطیل خواهد بود. در واقع وارن از سرمایه گذاری بر روی شرکت ها سود به دست می آورد نه از سفته بازی در بازار سهام.
فصل ۵: کسب و کارها را بخرید، نه سهام ها را
فلسفه بافت می گوید: وقتی سهامی را می خرید در واقع بخشیهشت ایده برای سرمایه گذاران از یک کسب و کار واقعی را می خرید. سهام ها به خودی خود چیزی برای گفتن ندارند بلکه این کسب و کارها هستند که به سهم ها معنی و مفهوم می بخشند. استراتژی وارن بافت مطرح کرده است که یکی از مهمترین ایده های او همین مورد می باشد.
مهم ترین کاری که می توانید قبل از خرید سهام یک شرکت به عنوان یک تحلیلگر نه صرفا به عنوان یک سرمایه گذار انجام دهید، بررسی تجارت های شرکت و آینده تجارت هاست. توجه به قیمت سهام اهمیت دارد اما مهم تر از آن توجه به ارزش واقعی شرکت است. ۴ شاخصه ای که باعث می شود تشخیص دهیم چه سهامی برای خرید مناسب است شامل:
۱- شرکت کسب و کاری داسته باشد که او قادر به درک آن باشد.
۲- شرکت هایی که دارای چشم اندازهای بلندمدت باشند.
۳- شرکت هایی که به وسیله افراد درستکار و لایق اداره می شوند.
۴- قیمت سهام شان جذاب باشد.
استراتژی وارن بافت می گوید برای سرمایه گذاری به دنبال شرکت هایی بگردید که درکشان راحت تر است و در بلندمدت کارایی خودشان را نشان می دهند و بدانید کدام کسب و کار برای ۱۰ سال آینده رو به رشد است. اگر شما متوجه نباشید که یک شرکت دقیقا در ۱۰ سال آینده به کدام سمت حرکت می کند، احتمالا کسب و کار آن شرکت برای تان قابل درک نیست و اگر کسب و کاری را که پول تان را خرجش می کنید درک نکنید، این بیشتر به قمار شبیه است تا سرمایه گذاری.
فصل ۶: دنبال شرکتی باشید که دارای فرانشیز باشد
وارن بافت تمایل به خرید شرکت هایی دارد که دارای حق فرانشیز هستند. یعنی شرکت هایی که دارای حق فروش امتیاز کالا و خدمات هستند. او معتقد است این گونه شرکت ها دارای معیارهای زیر هستند:
- کالا یا خدماتشان مورد نیاز باشد.
- بیش از حد وابسته به سرمایه نباشد.
- دارای جانشین نباشد.
- مشمول تنظیم قیمت های دولتی نباشد.
در واقع این فاکتور یک مزیت رقابتی پایان ناپذیر است.
فصل ۷: شرکت های با فناوری های پایین را بخرید، نه شرکت های با تکنولوژی های پیشرفته
وارن بافت توصیه می کند که سهام شرکت های با فناوری پایین که به راحتی قابل فهم و درک هستند، دارای کسب و کار استوار هستند و جریان نقدینگی قابل شناسایی دارند را بخرید نه شرکت هایی که دارای تکنولوژی های پیشرفته هستند. زیرا طبق گفته بافت، درآمد این گونه شرکت ها به سرمایه گذارانی که این شرکت ها را پدید می آورند نمی رسد.
در دام جذابیت شرکت های تازه تأسیسی که چشم انداز خیره کننده دارند نیافتید زیرا بر اساس ارزیابی های واقع بینانه همان عواملی که باعث جذابیت این گونه شرکت ها شده اند دوام شان را در بلند مدت بسیار مشکل می کنند.
فصل ۸: سرمایه گذاری هایتان را متمرکز کنید
از نظر وارن بافت تنوع بخشی در سبد سهام الزاما بهترین را برای سرمایه گذاری نیست بلکه سیاست او متمرکز کردن دارایی هایش روی تعداد اندکی از شرکت ها و سهام های مناسب و مورد علاقه اش است.
فصل ۹: بیش از حد فعال نباشید، بیکار بودن را تمرین کنید
فلسفه وارن بافت بیان می دارد که برای موفقیت در بازار سهام لازم نیست به صورت مستمر خرید و فروش کنی. او معتقد است که سرمایه گذاران هوشمند دارای این قابلیت هستند که در حال چرت شدن پول بسازند. وی عدم فعالیت بیش از حد و رخوت را برای سرمایه گذاران تحسین می کند و آن را اساس فلسفه سرمایه گذاری خود می داند.
خرید و فروش بیش از حد سهام به خودی خود دارای هزینه هایی است که معمولا به آن توجه نمی شود. به عقیده بافت به واسطه صبر و فعالیت نکردن می توان به موفقیت دست یافت.
فصل ۱۰: نمودارهای قیمت را نگاه نکنید
وارن بافت توصیه می کند از بررسی لحظه به لحظه قیمت ها بپرهیزید. به عقیده او اختلاف قیمت ها در کوتاه مدت اهمیتی ندارد. بهتر است یک سرمایه گذار به جای تمرکز بر روی تغییرات قیمت از وقتش برای بررسی عملکرد شرکت ها استفاده کند. عملکرد شرکت ها شامل این موارد می باشد:
- مدیران شرکت
- درآمدها
- جریان نقدینگی
- چشم انداز آینده
و مواردی از این دست است.
فصل ۱۱: به بازارهای نزولی به عنوان موقعیتی برای خرید نگاه کنید
بازارهای نزولی موقعیتی برای خرید سهام هستند. وقتی مردم به صورت گروهی از یک سهم خوب فرار می کنند برای خرید آن آماده باشید. اکثر مردم دقیقا در بدترین شرایط وقتی قیمت ها در حال نزول است اقدام به فروش می کنند. بافت عاشق نزول ناگهانی قیمت هاست و آن را به عنوان موقعیت خرید می بیند.
فصل ۱۲: با هر موقعیتی تقلا نکنید
به عقیده بافت لازم نیست برای تمام موقعیت های سرمایه گذاری که به سمت شما می آیند تقلا کنید. بافت فقط موقعیت هایی را مورد توجه قرار می دهد که از نقطه شیرین او رد شود. نقطه شیرین بافت ۳ بخش دارد: کسب و کار عالی با درآمدهای آتی مطمئن، مدیران توانا و درستکار و قیمت مناسب سهم.
فصل ۱۳: عوامل کلان اقتصادی را نادیده بگیرید، روی اقتصاد خرد تمرکز کنید
خودتان را به خاطر اتفاقات کوتاه مدت بازار نگران نکنید به جای آنکه نگران چشم انداز بلندمدت شرکتی باشید که روی آن سرمایه گذاری کرده اید. شما باید یک تحلیلگر کسب و کار باشید و وقتی در حال تجزیه و تحلیل شرکت ها هستید، چشم تان را بر روی بعضی چیزها ببندید و خودتان را با مشکلات کلان اقتصادی درگیر نکنید.
فصل ۱۴: نگاه دقیقی به مدیران بیاندازید
بافت به دنبال شرکت های مناسبی است که دارای مدیریت عالی باشد. پس به عنوان یک سرمایه گذار بسیار اهمیت دارد که درباره مدیران شرکتی که تصمیم به سرمایه گذاری روی آن دارید به دقت ارزیابی های لازم را انجام دهید.
فصل ۱۵: به یاد داشته باشید امپراتورها در وال استریت بدون لباس هستند
یک سرمایه گذار ارزشی نگران وضعیت چارت نیست. بافت معتقد است موقعیت های خیلی خوبی را حتی بدون نگاه کردن به نمودارها می توان به دست آورد.
فصل ۱۶: تفکر مستقل را تمرین کنید
تفکر مستقل یکی از بزرگترین نقاط قوت وارن بافت است. او برای تصدیق سرمایه گذاری هایش به تأیید دیگران نیازی ندارد. وی فشار بسیاری از توهین ها و بی احترامی ها را به خاطر همین موضوع تحمل کرد. او توصیه می کند دنبال توده مردم حرکت نکنید و خودتان برای سرمایه گذاری تان تصمیم بگیرید.
فصل ۱۷: در داخل دایره صلاحیت خود بمانید
منطقه ای را به عنوان منطقه ی تخصصی خود انتخاب کنید و داخل این دایره فعالیت کنید. به عنوان یک سرمایه گذار برای خودتان تعریف دقیقی از دایره صلاحیت داشته باشید و همچنین لازم است برای تکمیل دایره صلاحیت تان چیزهایی که خارج از آن دایره است را هم به دقت تعریف کنید.
فصل ۱۸: پیش بینی های بازار سهام را نادیده بگیرید
پیش بینی های کوتاه مدت سهام و اوراق قرضه بی فایده است. او معتقد است که این نوع پیش بینی ها بیشتر از آنکه آینده را پیش بینی کند، پیش گویی های آن ها را به نمایش می گذارد.
فصل ۱۹: آقای بازار و حاشیه امن را درک کنید
ایده «آقای بازار» می گوید: آقای بازار به عنوان شریک کاری شماست که دارای مشکلات احساسی در بازار سهام است که پیشنهادهای نامناسبی به شما می دهد و راه حل اصلی آن است که هرگز تحت تأثیر توصیه های آقای بازار قرار نگیرید. مفهوم دیگری که بافت بیان می دارد «حاشیه امن» است. به بیان ساده حاشیه امن یعنی قیمت سهام ذاتا پایین تر از ارزش شرکت باشد.
فصل ۲۰: وقتی دیگران حرص اند، بترسید؛ و حریص باشید وقتی دیگران می ترسند
بازار سهام معمولا به صورت دوره ای تحت تأثیر احساسات ترس و طمع خواهد بود. اگر اکثر سرمایه گذاران حریص هستند، بافت هراسان می شود (یا حداقل به شدت محافظه کار می شود) و وقتی اکثر سهام داران هراسان هستند بافت طماع می شود.
به عبارت دیگر وقتی همه در حال فروش هستند بخرید و زمانی که همه در حال خرید هستند بفروشید.
فصل ۲۱: مطالعه کنید، بیشتر مطالعه کنید و بعد فکر کنید
بافت به سرمایه گذاران پیشنهاد می کند که مطالعه کنید و زمان خود را به مطالعه منابع ارزشمند اختصاص دهید. پیشنهاد بافت به تمام سرمایه گذاران، کتاب مورد علاقه او، یعنی کتاب سرمایه گذار هوشمند بنجامین گراهام است.
فصل ۲۲: از تمام نیروی خود استفاده کنید
عادت ها به صورت مؤثر رفتارها را شکل می دهند. بنابراین باید تمرین کنیم عادت های خوب را در خود به وجود بیاوریم. بنابراین برای یک سرمایه گذاری موفق باید بدانیم که عادت های مناسبی که ما را به سمت موفقیت در بازار سهام هدایت می کند در خود پرورش دهیم و همچنین الگوی مناسبی را در این مسیر انتخاب کنیم.
فصل ۲۳: از اشتباهات دیگران که برای شان هزینه ساز بوده است، اجتناب کنید
مطالعه اشتباهات دیگران و اطمینان از عدم تکرار آن در استراتژی وارن بافت بسیار اهمیت دارد.
فصل ۲۴: به یک سرمایه گذار دقیق و بی خطر تبدیل شوید
با پیروی از استراتژی وارن بافت یک سرمایه گذار متوسط بدون کمک متخصصان می تواند به یک سرمایه گذار خوب و باارزشی که سودهای عالی کسب می کند تبدیل شود. برای تبدیل شدن به سرمایه گذار با ارزش، عادت های سرمایه گذاری با ارزش را در خود گسترش دهید.
نتیجه گیری
نکته مهم در مورد استراتژی وارن بافت این است که این نوع سرمایه گذاری، البته اگر خیلی شتاب نداشته باشید؛ می تواند شما را ثروتمند کند و حتی بهتر از آن، هیچ وقت شما را فقیر نخواهد کرد.